Haakpatroon: sanseveria of vrouwentong

In de winkel heb ik enkele sanseveria's staan. Het zijn gemakkelijke planten die weinig verzorging nodig hebben. Een gehaakte sanseveria heeft al helemaal geen verzorging nodig, nog gemakkelijker. Hieronder staat het uitgeschreven patroon.

Wat heb je nodig:

* Een donkergroen en een lichtgroen garen, bijvoorbeeld Yarn and Colors Must Have in de kleur 88 (Forest) en kleur 81 (Lettuce).

* Een bruin garen voor de grond, bijvoorbeeld Yarn and Colors Must Have in kleur 28 (Soil), voor de grond

* Een haaknaald, maat afhankelijk van het gekozen garen.

* Een stuk ijzerdraad, bij voorkeur groen van kleur. Groen ijzerdraad kan je kopen bij het tuincentrum of de tuinafdeling van een bouwmarkt.

* Een kniptang of scherpe schaar om het ijzerdraad mee te knippen.

* Een stopnaald

* Een potje voor het plantje

Gebruikte afkortingen:

 

l = losse

st = stokje

hst = half stokje

v = vaste

hv = halve vaste

 Patroon blaadjes

De sanseveria heeft blaadjes (tongen) van verschillende grootte. Je start met het opzetten van 15 lossen tot 25 lossen (of meer). Maak diverse blaadjes van verschillende grootte.

 

Je haakt nu rond de ketting van lossen.

Start met 2l, in de 3e l en elke volgende l haak je een st, op de laatste 5 l na. Daarin haak je (je maakt de punt van het blad) hst, hst, v, v, hv, picot, hv, v, v, hst, hst. Haak nu stokjes tot het einde, het laatste stokje in de onderste van de 2l waarmee je begonnen bent.

 

Een picot haak je als volgt: haak 3 lossen, haak nu een halve vaste in de onderste losse.

 

Knip met de tang een stuk ijzerdraad af. Deze moet zo lang zijn, dat deze om het blad past (+/- 6-10cm).

 

Hecht lichtgroen aan, aan de onderkant van het blad, haak ook om het ijzerdraadje heen. Haak rondom vasten. Sla het picotje over, daarachter haak je 1l, ga verder met de vasten aan de andere kant van het blaadje.

 

Patroon grond

Het patroon voor de grond is hetzelfde als bij het plantje met het bloemetje. Het aantal toeren dat je haakt pas je aan de diameter van het potje aan.

 

Het plantje in elkaar zetten

De ijzerdraadjes steek je door de grond met behulp van een stopnaald en maak deze aan de onderkant vast. Zorg ervoor dat je de grond niet indrukt aan de bovenkant en dat de blaadjes een beetje rechtop staan.